Park and Reside

Picture
Project Details

Name: Park and Reside
Type: Proposal
Location: Prototypical Urban Infill
Size: Varies
Design Features

Housing
Offices
Retail
Private and Public Parking
Park
Sustainable Features
 
Radiant Heating and Cooling
Operable passive building skins
Green roof
Rainwater Collection
Passive Ventilation

Project Description
The culmination of the components of the project results in an adaptable city block. The ground floor plan consists of retail on three sides, and a fourth side of housing on the quietest of the surrounding streets. The fourth side can become retail in a denser urban scenario by raising the housing two levels. The double helix parking garage provides separate public and private parking. The zig-zag shape of the connector provides and air and noise barrier between the housing and garage while providing natural stack ventilation of both. The main entrances are centered on the block to break up the overall massing of the project and to provide the necessary means of egress. The layout of the housing is based on the typical 30 foot structural parking grid, but can be modified with alterations to the connector. The corner retail and office space provides flexibility to adapt to the existing site context.
The Concept
The concept for this project derives from the research I did on structured parking in the previous semester. The research highlighted the major benefits and problems that structured parking creates. While structured parking is the most economical urban solution for parking, its engineered form and function have traditionally created anti-urban street edges which destroy the urban fabric and lead to urban sprawl. Designers have also struggled in the appearance of these extremely large façades which usually fall into two categories, the dressed façade or the bare bones façade.  These categories result in either unappealing garages or garages that are much too expensive for their purpose. The addition of housing to structured parking eliminates some of these problems while benefiting from its economical and functional strengths. The structured parking provides vehicle storage for the housing while the housing provides a more pedestrian friendly façade and higher urban density for the garage.  The third part of the concept is urbanizing the parking/housing prototype. This was done by introducing a single helix public ramp to intertwine with the single helix private ramp and through the addition of retail to the ground floor and corners. This maximizes the parking space being dressed by the housing and creates an urban identity through the expression of the urban retail at the corners. The retail benefits from the increased density provided by the housing and shares the vertical circulation and parking with the garage and housing. All three of these distinct typologies are then connected by the architectural insertion of a connector piece that enables the symbiotic relationships to form between the typologies and mutually increase their efficacy in the urban environment.   
The Garage
The parking garage is at the core of the concept and the core of the building. The garage is composed of a two-way single helix public parking ramp intertwined with a two-way single helix private parking ramp. The separate parking systems share the same structural system but never interact until the culmination at the top in a public park. The private garage ramp is thinner then the public ramp because of the reduced parking load. This provides a more open interior of the garage, as seen in the perspective on the left, and helps with the natural ventilation of the structure.   
The Connector
The connector is the most important architectural addition in this project. It is the unifying component that connects and separates the private housing, private and public parking, and public retail typologies with the urban environment. The connector is constructed of a light, modular, and flexible aluminum framing system that can be easily adapted to fit the surrounding program. The transparency of its polycarbonate skin and flooring allows light into the garage and housing courtyards, as well as releases light into the park and urban environment at night. The connector provides all the circulation needs for the entire building.  
The Unit
The unit is organized into three main components, the cores, the living/bedroom area, and the facade system. The cores contain all the secondary  functions of the unit, such as bathrooms, the kitchen, circulation, and closets. The living area is a double height space that connects to the bedroom area.  The bedroom area faces the quiet courtyard while the living/dining area opens up to the street. The facade system provides plenty of light and air to cross ventilate the open floor plan while also providing shade and thermal benefits. The entire unit is then connected to a private garage where it has an activity space and two parking stalls.    
The Corners
The corner pieces of the project are the most site responsive elements. Their flexibility is provided by the adaptability of the connector. Having site responsive corners allows the project to address existing street conditions, views, density, and climatic conditions.
      
The Ranch Mine, LLC
36th St. and Indian School, Phoenix AZ 85018 | p: 602.571.3016 | email: info@theranchmine.com