Amélie

Featured in AZ Magazine's article on smart remodels 
"Home Redos and Don'ts"
AZ Central's article and photo slideshow
"Stylish bathroom remodel for less than $5,000"
and The Arizona Republic
Project Details

Name: Amélie
Type: Home Renovation
Location: Phoenix, AZ
Completion: 2010
Size: 1300 SF
Bedrooms: 3 Bedrooms
Bathrooms: 2 Baths

Design Features
 
Open Floor Plan
Integrated Surround Sound
Exterior Speakers
Double Vanity Master Bath
Walk-in His and Her Closets
Sustainable Features
 
Energy Star: 
* Metal Roof (cool roof and radiant barrier)
* Dual Pane Low-E Windows (no windows on East or West)
* Dual Pane Low-E Doors
* Insulated Metal Front Door
* Ceiling Fans
* Appliances
* 14.2 SEER HVAC
R-49 Ceiling Insulation
WaterSense Fixtures
WaterSense Dual-Flush Toilets
LED and CFL Lighting
Zero and Low-VOC Paints
North/South Orientation
Xeriscaping
Zero hardscape on property


Before:

The Amélie house is a wood framed house that was rebuilt in 1986 after a fire burned down the existing block structure that was built as part of the 1951 master planned neighborhood, "Monte Vista Terrace." The pros of the house were that it had a solid foundation, a trussed roof structure, spider-ducting in the attic, two existing bathrooms, and a good sized backyard. The house also had its fair share of problems.  Improper electrical and plumbing work had been done, the driveway sloped towards the house, sidewalks trapped rain water against the foundation, the air conditioner and roof shingles were done, some of the windows were broken, all the interior finishes were in bad shape and the overall plan of the house physically and visually stifling.

Picture
After:
The renovation was a top to bottom renovation that focused on the efficiency of energy use, water use, and social use. On the outside of the house we removed the old shingles and replaced them with a standing seam metal roof. The old air conditioner was replaced with a high efficiency 14 SEER 3 ton unit. We blocked in the westward facing windows to help eliminate the solar gain, to add visual and sound privacy, and to allow for a more focused living space. The next major step was converting the one car garage into more living space. This was done because the garage already had central air conditioning and was not properly fire separated from the rest of the house. Expanding into the garage allowed us to create a larger living space, add a bedroom, and create a master suite with his and her closets. In the interior of the house we used the trussed roof structure, which made all the interior walls non-load bearing, to our advantage. We removed walls to create and open living, dining, and cooking area. The removal of these walls and the creation of this open space allows for cross ventilation through the house. We shifted the hallway to allow for a double vanity in the master bathroom and storage space outside the main bath. Removing a defunct air duct in the hall allowed us to raise the ceiling height another foot. We replaced the existing floor with wood laminate throughout the house, and added new tile in the bathrooms. The colors chosen elicit a cool feeling and emphasize the dynamic features of the house. All of the fixtures and appliances were chosen for their energy and water efficiency. All new electrical was installed to bring the house up to the current electrical code. The house is also wired for surround sound in the living space and for outdoor speakers for the future deck.
The Ranch Mine, LLC
36th St. and Indian School, Phoenix AZ 85018 | p: 602.571.3016 | email: info@theranchmine.com